1. What does MRIS stand for?

Ans. MRIS stands for Manav Rachna International School. Manav Rachna International schools are private, co educational, English medium highly progressive schools.

2. When did the MRIS movement begin, where are all the schools located?

Ans. Manav Rachna Educational Institutions launched their first school in 2006 in Sector 21C, Faridabad. However the Manav Rachna higher education institutions started in 1997

The schools are located given under

Faridabad

Sector 21C              inception  2006                       Bloomz to Grade V

Sector 14                 inception  2007                      Bloomz to Grade XII

Sector 37                 inception  2009                      Bloomz to Grade XII

Gurugram

Sector 46               inception from 2008                Toddlers to grade XII

Sector 51                inception from 2009                 Toddlers to Grade VII

Ludhiana

Dugri Road              inception 2015                    Bloomz to Grade X

Noida

Sector 51                   inception  2011                    Bloomz to X

Mohali

Sector 82 Alpha, IT City

Enrollment of students will start in the first week of september for Toddlers to Grade VII and the first session of the school will commence in April 2018. 

3.Are the various branches on franchise model?

Ans. MRIS does not work on franchise system.

4. What is the process of getting admission into MRIS?

Ans. 

  • Parents need to fill an online admission form available at
  • After the submission of  the form with payment of the registration charges,  the students are called by the school (selected for admission) for general observation and interaction( only Early Years) and written test for students of Grade I and onwards.
  • After interaction & observation/ performance in the Written Test ( if applicable), admission is granted and the parents of selected children are required to complete the admission formalities including payment of fees in the next 2 to 3 working days.

5. What is the selection criterion for admission in MRIS?

Ans. 

  • For Early Years the selection criteria is based on age eligibility and readiness of the child for the class applied for.
  • Selection of students for Grade II onwards is based on written test, previous school result and age criteria.
  • For Class XI , the Class X result will define the eligibility to the respective streams like PCM, PCB, Commerce or Humanities

6. What is the final step to admission?

Ans. The final step is parents / guardians pay the school fee as mentioned in the admission procedure within three days of selection, through Demand Draft or credit card at the school’s fee counter along with all the documents required.

7. What is the age criterion for admission?

Ans. Age Criteria for admission is as follows, (the cutoff date is 31st  of March)

  • Bloomz :                                        1.6-1.9 yrs onwards
  • Toddlers (Pre Nursery) :            2.6 yrs- 3.6 yrs
  • Nursery                         :            3.6 yrs – 4.6 yrs
  • K.G                               :             4.6 yrs – 5.6 yrs

*Age flexibility by 1-2 months is considered depending on the general readiness of the child for the class applied for and availability of seats.

8. Are teachers hired by Manav Rachna trained and qualified for the job?

Ans. Manav Rachna  appoints experienced, professionally qualified and passionate teachers who are further  provided  training and orientation before getting  inducted  in the system. Regular inservice training is arranged for the faculty hired.

9. What are the timings of the school?

Ans. 

  • Bloomz: 9.00 am -11.30am
  • Toddlers: 9:00a.m. – 12:30p.m.
  • Nursery- K.G.: 8.00a.m.-12.30p.m.
  • Class I-XII: 8.00a.m.-2.00p.m

10. Are your schools  co-educational ?

Ans. Yes, they are all co educational English medium progressive schools.

11. What is the Fee payment schedule and mode of payment?

Ans. At the time of admission along with the admission fee, first quarter fee is also charged. Fee for the remaining three quarters is payable as follows:

  • SECOND QUARTER: 1st July-15th
  • THIRD QUARTER:     1st October -15th
  • FOURTH QUARTER: 1st January-15th

12. What  is the student teacher ratio?

Ans.

  • The basis of quality at Manav Rachna schools is the comfortable teacher student ratio. The student strength section wise
  • Early years 25 students
  • Grades 1 to V 30- 32 students
  • Grade s VI onwards   34
  • With the activity teachers/ class associates and thespecialised coaches  the ratio falls in 1:10 to 1:15

13. What is the process of evaluating the academic performance of the children?

Ans.

  • No formal examination in Early Years.
  • Continuous monitoring of the learning as per the learning outcomes and descriptive individualized reports for Early Years  to Grade IV
  • 2 Cycles of Unit Test and Comprehensive end of the year concept based exam for GradeV.
  • 2 Periodic Assessments and 2 Terminal exams one in September and one in March for VI to XII. Note:-Xth and XIIth class students will take CBSE Board Exams as per CBSE system.

14. What are the documents required at the time of admission?

Ans.

  • 3 passport size color photographs of the child.
  • 2 passport size photograph of each parent.
  • Child’s Aadhaar Card copy (Mandatory)
  • Address proof (photocopy of the ration card/electricity bill/ telephone bill/rent agreement)
  • Photocopy of report card of the previous class passed (applicable for students seeking admission to Grade II and onwards).
  • Photocopy of birth certificate.
  • Transfer Certificate, where applicable.
  • Immunization card for Early Years.

15. What is the mode of fee payment?

Ans. The mode of quarterly fee payment is  DD/ Credit Card/Cheque/NEFT/PayTM.

16. What are the differentiating features of MRIS?

Ans. Motivating and Happy Learning Environment

Manav Rachna  schools  provide  happy and motivating learning environment where children love to learn from their mistakes and achieve their full potential.

The Learning Centre Approach in the early years offers children multiple activities for experiential learning. The schools believe that children learn better by doing, so a number of learning situations are created within the class rooms with self learning material and story boards. Children learn from their peers, so a number of situations are created where they play together, interact, work and develop socially and emotionally.

Blended Curriculum

The Schools blend its own curriculum with the International Primary Curriculum (IPC) till Grade V and follow CBSE guidelines and curriculum from Grade VI onwards.

  • CREST (Created by Manav Rachna) is a highly-engaging, integrated global-studies curriculum for grades 1 through 5 which is developed specifically for our MRIS Community of Schools. CREST stands for Culture in Retrospect for Evolution of Society through Technology. CREST lessons are media-rich experiences which encourage students to explore global cultures through activities which integrate art, language, music, drama, history and technology. CREST takes students on an unforgettable journey from pre-historic times to the 21st century and along the way, introduces them to the rich and diverse cultures that make up our world.  As technology and development make our world a smaller place and necessitate constant inter-cultural exchange, CREST uniquely prepares students for an increasingly global marketplace.

 What is  International Primary Curriculum, UK

  • IPC is based on multiple intelligence theory. Lessons are presented in a  wide variety of ways using music, co-operative learning, art activities, role-play, multimedia, field trips, inner reflection and more.
  • IPC themes are chosen with great care. The themes that are developmentally appropriate and are suited to regional, national and global needs are taken at various levels.

Techno Planet- Skill Labs

  • The SKILL DEVELOPMENT PROGRAMME is one of -its-kind that helps children from grade I onwards to explore electronics, programming, carpentry, architecture, design, robotics. Well equipped labs with all the working  tools , kits  and lab manuals facilitate  STEAM, the latest approach in modern education.

Technology aided learning

All schools are  Smart Schools with all classrooms networked.  Smart     interactive  boards with projectors are available in each classroom.  Extra Marks  teaching learning material is  available to be used by teachers as and when required. All modules   come with an advantage of combining the features of a computer, Internet, Power Point Presentations and animation. The 3D images, different fonts and styles help teachers bring clarity to instruction. Teachers and students create a lot of Audio visual learning material. Students make presentations and use technology extensively under the guidance of teachers. Computer labs for junior and senior students equipped with the latest technology support technology.Technology  brings about a complete transformation in classroom thus making learning an enjoyable experience for students and motivates students  for research and project based learning.

Infrastructure and Facilities

Well Equipped Labs for Science, Maths , Language and Social Sciences

The school supports the learning of students with well equipped labs at various levels. Activity zones, math lab, theatre ,all classrooms as audio visual labs, computer labs for junior and senior students, robotic and techno labs, Dance and Music halls, fine arts , psychology lab and child development center, with the Physics, Chemistry, Biology , Home science and Composite science labs for the middle and secondary school students are available major focus being placed to teach application of computer skills, science, The technology, engineering and mathematics to the children at junior, middle and high school levels, so this lab emphasizes  on practical problem solving , decision making and learning by doing methodology.

Junior Lego Lab

There is much more to robotic education than just learning about robots. Students of Nursery  – IV are curious about robots and the teachers make use of this curiosity to teach and eventually help them develop problem solving and analytical skills..

The kits used by us, tap into children’s natural inquisitiveness about the world around them and encourage them to observe carefully and think creatively, as well as to work together in a constructive, playful way.

Well Stocked Libraries  for Juniors and Seniors enriched  with the digital content

The schools focus on reading and hence provide rich literature, fiction , reference , biographies and writings of great authors across the world and our own Indian and anglo Indian writings. Library at MRIS is called Learning hub

Sports Facilities

  • Facilities for Basketball,
  • Volley Ball
  • Swimming is available in sec 46 Gurugram and Sec 14 Faridabad.
  • Shooting Range
  • Table Tennis and Badminton
  • Gymnastics
  • Martial Arts
  • Chess
  • Cricket
  • Squash Court (Sec 51 Noida)
  • Mat Kabbadi(Sec 51 Noida)
  • Skating

Safety and Security

All schools are covered under CCTV. , all school buses have cctvs  and GPS installed. Sensitive and trained faculty, administrative and  support staff help ensure safety to each child.

Health Care

Healthcare facilities are available in the School Medical Room which functions under the guidance of a full-time doctor. The medical room is fully equipped to give first aid in case of any emergency. The health centre of school organizes regular medical checkups for staff and students. It also organizes awareness camps on various health problems. General health check up with Eye and Dental specific are regular feature.

The school takes note of any specific medical reqirement raised py the parents and responds accordingly.

17.  Which  Board are Manav Rachna schools  affiliated to?

Ans. All Manav Rachna schools are affiliated to Central Board of Secondary Education ( CBSE)

18. How often do you have Parent Educator Conference? (PEC)

Ans. The schools strongly believe in the active participation of parents in the learning of their children. The three main stakeholders the school, the student and the parents have to be involved  to better facilitate the growth and development of children.

  • Parent Teacher Interactions start with the Orientation Programme for the new entrants.
  • PECs are organized every alternate month for all classes. However for early year’s parents can meet teachers more often if required after fixing up an appointment with the teachers.Regular theme assemblies also provide interaction opportunities. Teachers and parents can get in touch with each other through telephone, almanac and through the parent portal at the ERP site.

19. What are the various co-curricular activities for students in MRIS?

Ans. We give equal importance to curricular and co-curricular activities through regular slots allotted  for CCA and the school House system .Various presentations & competitions at the school’ s intra and inter class level. Inter house and inter Manav Rachna levels are organized.

The following activities are carried on in activities/clubs every week:

  • Visual and Performing Arts-
  1. Fine Arts
  2. Dance- Indian Classical and Contemporary
  3. Western Dance
  4. Music-Vocal and Instrumental
  • Clubs and Societies-
  1. Interact club (sponsored by Rotary International)
  2. Heritage Club
  3. Wiz Kid Club (quizzing)
  4. Home Proficiency
  5. Public Speaking and Dramatics
  6. Photography
  7. Model United Nations Club(MUN)
  8. Music and Dance Club
  9. Space Club
  10. Speaker of the Year Program
  11. Scholistic Reading and Writing Club
  12. Exhibitions and Student led discussions
  13. Group Discussions

20. Do the children go for Inter School Competitions?

Ans. The students of MRIS participate in all district, state, national and international competitions in all areas of activity. Manav Rachna also hosts a great no. of inter school competitions in various areas.

Manav Rachna International School, Charmwood Students Skaters Excel At Inter School Meet.

Manav Rachna International School, Sec-14 Student Shines in Inter School Badminton and Table Tennis Competition.

Manav Rachna International School, Sec-46 shines at inter school event.

MRIS, Sec-21C makes a mark at Inter School Competition.

MRIS, Sec-51 Students excel at the First Inter School Basket Ball Tournament

21. Do you prepare the children for any Competitive Exams and other external competitions?

Ans. Students of MRIS are prepared for all necessary external competitions through modules, enrichment classes and regular assessments. The children appear for all National Olympiads like NSO,NCO,ISO etc and YLE (Young Learners English) from Cambridge University exams Aryabhatta, NTSE, NSTSE and all other scholastic exams.  

22. How do you help the children to develop their life skills?

Ans.

  • By conducting regular life skills workshop for children and giving them opportunities to lead certain programs. The schools are also a part of Rama Krishna Mission for life skill and Value Education. Regular time and activities as per the CBSE guidelines are taken up.
  • By putting the children into various situations which make them think and solve their problems as well as the problems of other students.
  • Assembly talks, practice of Yoga, theme assemblies, collaboration, group projects all develop life skills in children.
  • By giving them ample exposure and scope to develop communication skills, collaborative skills, problem solving, critical and creative analytical skills and research skills.

23.  How many food breaks are there?

Ans. One Fruit/Snack Break and One Lunch break for students in all grades.

24 . How smooth is the transition from IPC to CBSE?

Ans. IPC is international primary school curriculum.  We take international dimension, approaches and guideline from it and blend it with our own curriculum.  and CBSE is the national  affiliating  Board. The school is affiliated to CBSE, which is our regulatory body.

25. Do you organize any Edu-trips or fun excursions for students?

Ans.

  • We organize Edu-trips (Theme Based) for our students on a regular basis. Educational trips are meticulously planned by us. These include theme parks, amusement parks and heritage monuments and many others. Early years and Junior Primary go for day trips and Grade II onwards children are sent for educational trips in different parts of the country.
  • International trip is arranged once a year for the students of Grade V and above.
  • Educational trips form an integral part of teaching-learning process. They supplement curriculum through interaction with the outside world. We tailor each visit to make it developmentally appropriate and educationally stimulating.
  • We also organize adventure camps.
  • We take the students for field trips and day night trips to places with scenic beauty and historical importance.lot of fun learning outings are arranged for early years

26. What are your initiatives for CSR/ social initiatives?

Ans. We conduct many community outreach programs, where the students look beyond themselves and experience the joy of giving and learn to serve. Visiting orphanages, blind schools ,old age homes and sharing resources is a regular practice. Blood donation camps, ek mutthi daan (of rice for the needy), computer literacy for senior citizens and housewives of the neighbouring area, library for senior citizens, literacy for the support staff and working with Govt schools to enhance their level of education in a private public partnership model, conducting cleanliness drives, awareness rallies against pollution are a few of our other initiatives.

27. Do you provide Third Language?

Ans. Yes, from grade V ( introductory level), through the Middle school (VI to VIII) as per CBSE’ s three language formula at the middle school with option of Sanskrit /a Foreign Language. French is available at all schools.

28. How does the school share news and information with parents?

Ans. Communication with the parents and community.

  • Regular circulars/Emails are sent to parents for updating them with the activities at schools .Almanac is also a mode of communication.
  • The Reporter(printed hard copy) highlighting important events in all MRIS branches and University on a quarterly basis is also distributed to the children.
  • School Website, ERP, Emails, mass SMS and social media are also sources of communication.

29. What are the teaching and learning methodologies adopted by the school? 

TEACHING STYLE’s – There is no one style that is adopted by teachers in classrooms. Teachers are capable of using multiple styles of teaching as per the learning styles of students.

  • Cooperative learning: Through this method students learn essential interpersonal life skills and develop the ability to work collaboratively – a skill greatly in demand. Audio-visual aids make the subject come alive and grab the attention of the students.
  • Abstract-to-Concrete: By leading the students from the abstract to the concrete, teachers give the students a hand-on experience, therefore the students ‘know’ what they learn.
  • Application of the theory of multiple intelligences: Students are exposed to a variety of experiences which engage or stimulate the different kinds or intelligences in them.
  • Smart Way of Learning – The school has adopted a world-class comprehensive technology providing teaching solution with world-class teaching resources to aid teachers with animations, clips, and pictures from a vast repository through networked computers in each class.
  • Teachers use these resources right inside the classroom using display devices such as interactive boards and networked computers to teach their subjects.
  • It enables students to acquire a faster and better understanding of the concepts taught.
  • The smart class program has really made classroom teaching a SMART way of learning. 
  • Teaching with resources- Teachers are also encouraged to create their own resources in the form of presentations, which are also made a part of smart learning of students and the teacher is accessible to each child as teacher –student ratio is low.
  • Hands-on-experiences- In order to stimulate and encourage ‘good work’, students are given hands-on-experiences. Critical thinking is encouraged through various thinking skill activities.

30. Do you encourage parents to participate in school functions and activities?

Ans.

  • Yes we do encourage the parents to actively get involved in the school functions, celebrations and various activities like storytelling, Book Weeks, reading, exhibitions, Book fairs and for delivering and sharing their specific professional knowledge and skills etc.
  • We also welcome grandparents on grandparents’ day and for other important school functions like Father’s day. Mother’s Day etc.
  • They are also asked to provide articles and other contributions for the school magazines and newslettersand be a part of Radio Manav Rachna, the community Radio station
  • We also organize parenting and other relevant workshops ( for example the way we evaluate , the way we teach Jolly Phonics, about thematic learning experiences etc) for the parents.

31. How do you encourage Reading?

Ans.

  • We have class libraries right from Toddlers to Grade I and students visit once a week school library in the library period from Grade II-Grade XII.
  • We provide E-books and Kindle.
  • Through our reading programs , book exhibitions, talk with authors, talking to parents that they too must read. Making reading material easily available and by purchasing books that children love to read.
  • We follow DEAR Club(Drop Everything And Read)
  • Subscription to National Dailies.

32. Internal Transfer

Ans. Students are given preference on internal transfer based  on availability of seats. The student is issued a TC from the host school and is readmitted to the other branch. There are no readmission charges. The parent is required to deposit a fresh Security amount in the new branch and get the deposited security refunded from the host school later. This process is followed for the students studying with Manav Rachna.

In case of  students admitted for the next session , who seek transfer to other branch of Manav Rachna before the commencement of the session, total amount paid to the host school is refunded after the parent deposits the same to the other branch and presents the receipt to the host school.

Note for the School admission coordinators;

  1. These are general questions that have been answered keeping in mind the common practices and resources. School specific infra and facilities, activities and achievements can be added by the respective school coordinators after discussion with the School Head.
  2. School level admission committee can be formed during admission time to accommodate the following: –
  • Technical assistance to parents and ERP handling, generating and sending reports to the management as specified.
  • Communication, observation, facilitation of the process and hospitality
  • Engagement of the children and Tour of the school.
  • Specific Information regarding School Uniform, stationery. House uniform, section allotment etc to be discussed in the orientation programs before the commencement of the new session.